ARTIK+ voor Groen Kennisnet

11 November 2013

ARTIK+ wordt per 1 januari 2014 vervangen door Groenekennis


Per 1 januari 2014 wordt ARTIK+ vervangen door Groenekennis, Informatie voor professionals in voedsel en groen.
De collectie ARTIK+ blijft vindbaar in het zoekresultaat van Groenekennis.

Pas uw favoriete links alvast aan en voeg Groenekennis toe als favoriet.

Groenekennis, Informatie voor professionals in voedsel en groen
http://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis

23 JUNI 2010

Groen Kennisnet gelanceerd!


Het vernieuwde portaal Groen Kennisnet is 22 juni officieel gelanceerd in aanwezigheid van minister Verburg. Het hart van de site is een krachtige zoekengine (Lucene SOLR) die onder andere Artik+ full text toegankelijk maakt. De belangrijkste documenten worden in de vorm van nieuwsberichten op de voorpagina getoond.

Het nieuws op deze ARTIK+-blog zal daarom niet meer worden aangevuld. Volg kennisgerelateerd nieuws vanaf nu op www.groenkennisnet.nl ! De recente berichten worden ook onder dit bericht getoond. Voor nieuws per thema zie het themaoverzicht op Groen Kennisnet.

Groen Kennisnet Nieuws

01 april 2010

Beheersing van valse meeldauw in zonnebloemen

Valse meeldauw is het grootste ziekteprobleem in de zonnebloementeelt. Het wordt veroorzaakt door de oömyceet Plasmopara halstedii. Valse meeldauw kan tot tien jaar in de grond overleven als rustspore. Deze rustsporen zorgen voor systemische infectie van de plant. Daarnaast veroorzaken, op de bladeren nieuw gevormde, sporen bladvlekken. Werkzame fungiciden zijn vooralsnog in de teelt niet toegelaten en coaten van zaad met fungiciden werkt niet afdoende. In dit project zijn een aantal preventieve maatregelen onderzocht en daarnaast is een aantal perspectiefvolle middelen onder praktijkomstandigheden getest. Twee bestrijdingsmiddelen blijken zeer perspectiefvol te zijn. De effecten van verschillende gewasrestmanagement behandelingen waarmee besmetting van de grond wordt voorkomen hebben we niet kunnen vaststellen door een zeer lage ziektedruk in de veldproef. Er is wel vastgesteld dat de overlevingssporen zeer vroeg en aan het eind van het seizoen worden gevormd. Ook is het mogelijk om zoösporen die op het blad worden gevormd in de lucht te aan te tonen m.b.v. moleculaire technieken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Roselinde Duyvesteijn, onderzoeker van PPO Bloembollen, Boomkwekerij en Fruit. Het onderzoek is gefinancierd door het Productschap Tuinbouw. Aanvullende informatie is via www.tuinbouw.nl te vinden onder PT nr. 13532. Klik hier voor meer informatie en foto's over valse meeldauw.

Geen opmerkingen: