ARTIK+ voor Groen Kennisnet

11 November 2013

ARTIK+ wordt per 1 januari 2014 vervangen door Groenekennis


Per 1 januari 2014 wordt ARTIK+ vervangen door Groenekennis, Informatie voor professionals in voedsel en groen.
De collectie ARTIK+ blijft vindbaar in het zoekresultaat van Groenekennis.

Pas uw favoriete links alvast aan en voeg Groenekennis toe als favoriet.

Groenekennis, Informatie voor professionals in voedsel en groen
http://library.wur.nl/WebQuery/groenekennis

23 JUNI 2010

Groen Kennisnet gelanceerd!


Het vernieuwde portaal Groen Kennisnet is 22 juni officieel gelanceerd in aanwezigheid van minister Verburg. Het hart van de site is een krachtige zoekengine (Lucene SOLR) die onder andere Artik+ full text toegankelijk maakt. De belangrijkste documenten worden in de vorm van nieuwsberichten op de voorpagina getoond.

Het nieuws op deze ARTIK+-blog zal daarom niet meer worden aangevuld. Volg kennisgerelateerd nieuws vanaf nu op www.groenkennisnet.nl ! De recente berichten worden ook onder dit bericht getoond. Voor nieuws per thema zie het themaoverzicht op Groen Kennisnet.

Groen Kennisnet Nieuws

10 januari 2008

Is de honing van Jacobskruiskruid giftig?

Bron: AussiegallOp 5 november 2007 publiceerde de Voedsel en Waren Autoriteit een bericht, waaruit blijkt dat honing afkomstig van het Jacobskruiskruid giftige stoffen kan bevatten. Deze stof komt voor in Jacobskruiskruid. De plant breidt zich de laatste jaren fors uit en bezorgt veel veehouders hoofdbrekens, omdat de plant ook voor veel dieren giftig is.

PPO Bijen onderzocht of de stof schadelijk is voor bijen en voor mensen. Ook is de vraag of bijen vaak op Jacobskruiskruid vliegen en daardoor de stof vaak in honing voorkomt.

In Amerika zijn tests uitgevoerd met honing van Jacobskruiskruid. De honing is grauw/groenig van kleur en smaakt bitter. Om die reden werd de honing vooral aan bijen gevoerd, die er geen schadelijke gevolgen van ondervinden. Eén theelepel honing bevat echter al de maximale hoeveelheid schadelijke stoffen voor mensen. In dat geval wordt de lever aangetast.

De tests om de gevolgen in Nederland in kaart te brengen zijn vooralsnog mislukt.

Bron: PPO Bijennieuws | Artikel in Bijenhouden 1 (2007), no. 12

Geen opmerkingen: